Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan,
Jabatan Kesihatan Negeri, Negeri Sembilan
Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan(BKKM) di peringkat negeri diketuai oleh Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Keselamatan dan Kualiti Makanan), manakala di peringkat daerah pelaksanaan aktiviti adalah di bawah Unit Keselamatan dan Kualiti Makanan, Pejabat Kesihatan Daerah. Bahagian ini bertanggungjawab dalam merancang, melaksana, memantau dan menilai aktiviti keselamatan dan kualiti makanan bagi melindungi masyarakat daripada bahaya-bahaya kesihatan yang berpunca daripada pencemaran makanan dan penipuan dalam penyediaan, penjualan dan penggunaan makanan.
Bahagian ini menjalankan aktiviti-aktiviti berkaitan keselamatan dan kualiti makanan seperti Pematuhan dan Kawalan Makanan Domestik, Pensijilan, Pelesenan dan Pembangunan Industri Makanan, Komunikasi dan Kepenggunaan, Survelan Makanan, Import dan Eksport Makanan, Penguatkuasaan Akta Makanan 1983, Akta Juruanalisis Makanan 2011 dan Peraturan- Peraturan di bawahnya. Terdapat lima (5) unit di bawah Bahagian ini iaitu :
- Unit Komunikasi & Kepenggunaan dan Pelesenan
- Unit Industri Makanan
- Unit Survelan dan Institusi
- Unit Pematuhan Domestik
- Unit Pengurusan
Peneraju kawalan keselamatan dan kualiti makanan negara.
- Pengukuhan dasar dan perundangan keselamatan dan kualiti makanan;
- Pengukuhan aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan ke atas makanan import, domestik dan premis makanan bagi memastikan kepatuhan terhadap perundangan makanan negara;
- Pengukuhan kawalan makanan eksport;
- Pemantapan intervensi dalam menangani isu dan cabaran keselamatan makanan;
- Penggunaan sains dan teknologi baharu dalam penghasilan maklumat keselamatan dan kualiti makanan berasaskan bukti saintifik;
- Pemerkasaan keupayaan komunikasi dan pendidikan berhubung keselamatan dan kualiti makanan;
- Pemerkasaan industri makanan dan pengguna dalam pembudayaan keselamatan dan kualiti makanan; dan
- Pemantapan kolaborasi dengan semua pemegang taruh di dalam dan luar negara bagi melindungi kepentingan negara berkaitan keselamatan dan kualiti makanan.
Unit Komunikasi & Kepenggunaan dan Pelesenan
- Aduan dan pertanyaan.
- Promosi/pameran/ceramah/khidmat nasihat.
- Aktiviti pelesenan AMB, AMS dan Kilang Ais dan MJA.
- Penguatkuasaan Akta Juruanalisis 2011
- Audit teknikal daerah Unit Keselamatan dan Kualiti Makanan Daerah.
Unit Industri Makanan
- Aktiviti pengeluaran sijil-sijil eksport makanan.
- Memberi khidmat nasihat kepada industri/siasatan/kawalan import makanan.
- Program Jaminan Keselamatan Makanan (Pensijilan MeSTI, GMP dan HACCP)
- Pengiktirafan BeSS, Pensijilan Trust My Catering (TMC) dan Pendaftaran MyFood Tag (MFT).
- Verifikasi rantaian makanan Pensijilan Autentik, Food Defense dan Organik.
Unit Survelan dan Institusi
- Program pensampelan makanan / pensampelan survelan makanan.
- Program pemantauan institusi (sekolah/IPTA/IPTS) di Negeri Sembilan.
- Program pencegahan & siasatan keracunan makanan.
- Pemantauan aktiviti Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM) dan Tenaga Pengajar SLPM.
Unit Pematuhan Domestik
- Pemeriksaan tahap kebersihan premis outlet makanan.
- Aktiviti pensampelan makanan.
- Food alert domestik/import.
- Operasi premis bersih /kantin dan dapur asrama sekolah yang dikemukakan oleh Pejabat Kesihatan Daerah dan mengemukakan kepada Pejabat Pengarah/IPPKM.
Unit Pengurusan
- Sumber manusia.
- Pembangunan modal insan.
- Pengurusan pentadbiran.
- Pengurusan kewangan dan keperluan aset.
- Keselamatan, kebersihan dan keceriaan pejabat.