Unit Perkembangan Kesihatan Awam

Unit Perkembangan Kesihatan Awam, Jabatan Kesihatan Negeri, Negeri Sembilan

 • Unit Perkembangan Kesihatan Awam merupakan salah satu unit di bawah Bahagian Kesihatan Awam yang bertanggungjawab dalam merancang, melaksana dan memantau keseluruhan aktiviti di bawah Program.

Merancang, melaksana dan memantau :

 1. Pengurusan kewangan program kesihatan awam
 2. Pengurusan sumber manusia bagi program kesihatan awam
 3. Pengurusan keperluan latihan bagi program kesihatan awam
 4. Menggalakan dan memantau inisiatif kualiti dan inovasi dalam program kesihatan awam
 5. Menggalakkan dan memantau inisiatif penyelidikan saintifik, teknikal dan pembangunan (R&D) didalam program kesihatan awam
 6. Merancang pembangunan dan perkembangan kepakaran/subkepakaran kesihatan awam dan kemahiran semua profesyen dibawah program kesihatan awam
 • PENGURUSAN KEWANGAN
  Memantau dan menyelaras peruntukan di bawah Program Kesihatan Awam samada, pembahagian Batas ET awal tahun, permohonan peruntukan tambahan, peruntukan aset alih kerajaan, pengagihan waran termasuk peruntukan One-off atau Dasar sediaada, peruntukan Latihan Modal Insan (Latihan dalam Perkhidmatan) dan perkara-perkara yang berkaitan peruntukan kewangan.
 • PENGURUSAN SUMBER MANUSIA
  Menilai dan memantau keadaaan semasa berkaitan sumber manusia berdasarkan kuantiti, kategori, kelayakan, kebolehan dan taburan kakitangan serta menjadi penyelaras penempatan anggota kesihatan di bawah Program Kesihatan Awam.
 • PENGURUSAN LATIHAN
  Memantau dan menyelaras latihan/kursus yang dirancang serta memastikan kakitangan anggota kesihatan mencapai 7 hari berkursus samada di ibupejabat atau daerah disamping menyemak dan membuat kompilasi laporan perbelanjaan latihan dalam perkhidmatan (LDP) yang perlu dihantar ke Unit Latihan JKNNS dan Bahagian Kesihatan Awam, Kementerian Kesihatan Malaysia setiap 3 bulan sekali.
 • PENGURUSAN KUALITI
  Menyelaras dan memantau aktiviti termasuk laporan dan program berkaitan kualiti seperti KIK, QAP dan ISO di bawah Program Kesihatan Awam samada di peringkat ibupejabat dan daerah.
 • PENYELIDIKKAN DAN PEMBANGUNAN(RESEARCH AND DEVELOPMENT)
  Penyelidikan, perkembangan dan pelaksanaan penyelesaian kesihatan awam yang inovatif.
 • PENGURUSAN MESYUARAT
  Menyelaras mesyuarat teknikal dan yang berkaitan dengan Kesihatan Awam serta menyediakan takwim mesyuarat Bahagian Kesihatan Awam.

jata

jknns

Paparan Web

Paparan terbaik menggunakan : 

Google Chrome;
Internet Explorer;
  Firefox,
dengan resolusi  1366 x 768

Mobile Web

Image

Jumlah Pelawat

0.png0.png0.png1.png1.png4.png7.png7.png2.png
Hari Ini1071
Semalam1721
Minggu ini3709
Bulan ini23083
Keseluruhan114772

Jabatan Kesihatan Negeri, Negeri Sembilan
Jalan Rasah, 70300 Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus
Tel : 06-7664800